Karate sibiu

Tsubaki - Karate Shotokan
Sibiu / Cisnadie

Se fac inscrieri pentru copii si adulti - 0744 551 013

Ritualul Salutului

Practicantul de Arte Marțiale înavață de la început, să respecte Dojo-ul, tradiția, elevii mai vechi în grad decât el și bineinteles maestrul, precum și partenerii și acesta se traduce prin practicarea salutului, semn vizibil de respect.

Astfel, la început, în timpul și la sfarșitul antrenamentului în Dojo, se efectuează o serie de gesturi pentru a ne arata respectul față de maestru, față de partenerii de antrenament și față de practica însași.

Salutul este expresia respectului reciproc, disciplinei și considerației pentru cea ce facem, înțelegerea și abnegația, unui numar de valori care se pierd puțin câte puțin într-o societate care disprețuiește din ce în ce mai mult moștenirea tradiției, fară a realiza că trecutul poate fi experiența utilă pentru viitor.

Artele Marțiale se ancorează în această tradiție, pe care o putem pastră pentru a profita de cea ce este bun în artele marțiale care supraviețuiesc de secole, formând oamnei cu un corp și un spirit sănatos, apți să construiască o societate mai bună.

Se poate practica salutul din picioare – Ritsu-Rei sau de jos, din genunchi – Zarei.

Pentru a efectua Ritsu-Rei, din poziția stând în picioare, cu mâinile deschise, cu palmele în lateral, lângă coapse pentru barbați și în față pentru femei, în picioare în poziția Musubi Dachi sau Heisoku Dachi, se înclină ușor bustul în față cu 30 de grade. Dacă se salută un partener sau sala de antrenament, nu se coboară privirea.

Dacă se salută maestrul – Sensei, juriul unui examen- Joseki sau locul de onoare – Kamiza, unde sunt așezate fotografiile maeștrilor sau simbolurile Artelor Marțiale, se salută coborând privirea în semn de respect deosebit și încredere. Ritsu-Rei se efectuează când se intra sau când se iese din sală, când se începe sau când se termină un antrenamnet tehnic cu un partener, când ne adresăm juriului unui examen sau maestrului, la începutul sau la sfârșitul unui Kata, demonstrații tehnice sau exerciții de luptă și, în general, în toate ocaziile în care trebuie arătat respectul pentru persone, locuri și acțiuni de îndeplinit.

O altă formă de salut este Zarei (salutul din genunchi). Salutul Zarei este considerat salutul de ceremonie și se execută la începutul și sfârșitul cursului. Acest ritual combină mai multe saluturi și începe din momentul în care se dă comanda ca practicanții să se aseze în linie . Elvii se așează cu fața la maestru, în rând, în ordinea ierarhică a gradelor și a vechimii în grad, privind spre Kamiza (locul de onoare), cel mai mare elev în grad – Sempai stând în stânga maestrului.

Maestrul poate dirija el însuși aceasta ceremonie a salutului, dar, în general, cel care face acest lucru este elevul cu gradul cel mai mare. După ce toți elevii s-au aliniat în poziția Heisoku Dachi sau Musubi Dachi, ei îngenunchiază la comanda SEIZA.

Fiind în picioare există două moduri de a îngenunchia (Seiza). În primul, cel tradițional, pentru a ne aseza în poziția Zazen Dachi (în genunchi) se întorc soldurile spre dreapta așezând pe sol genunchiul stâng, baza degtelor piciorului stâng (koshi) rămânând apasata pe sol. Apoi se așează pe sol și celalalt genunchi, având picioarele alăturate, sprijinite pe Koshi, fesele fiind așezate pe călcâie.

Apoi, pliindu-se gleznele, se asează trunchiul pe sol, cu sprijin pe călcâie. Barbați lasă între genunchi un spațiu de doi pumni, iar femeile pastrează genunchi alăturați. Spatele trebuie să rămână drept.

Mâinile sunt sprijinite pe partea superioară a coapselor de la începutul până la sfârșitul mișcării, cu vârful degetelor ușor îndreptate spre interior pentru barbați și în linie dreaptă pentru femei.

Pentru poziția denumita Zazen Dachi (în genunchi), se poate distinge salutul executat de profesor sau maestru și salutul pe care îl execută elevii. Maestru își pune mâna stângă în față sa pe sol, apoi mâna dreaptă, cu vârfurile degetelor alăturate, cele două mâini formând un unghi de 45 de grade. Apoi, înclină capul spre sol, fară însă a-l atinge, păstrând privirea ridicată și privind în fața sa. Așa salutau vechii samurai (razboinici din epoca feudal japoneză), pentru a rămane întotdeauna în starea de alerta (Zanshin), gata să degajeze sabia în orice moment, dacă erau atacați când efectuau salutul.

Elevii însă, pentru a-și arat respectul deosebit și deplina încredere față de maestru, salută punând mâna stângă jos, apoi mâna dreaptă și salută, înclinând tot bustul; capul atinge mâinile, iar privirea este orientată în jos.

Revenirea în Zazen se face executând aceleași mișcare în ordine inversă- se ridică mâna dreaptă pe coapsa și apoi mâna stângă. Deci, la comanda SEIZA, elevii intră in Zazen.

Urmatoarea comandă este MOKSO (meditația); toți participanții închid ochii, încercând să-și relaxeze complet corpul și să-și golească spiritul de gânduri. Poziția mâinilor poate fi cea descrisa anterior, ele fiind sprijinite pe coapse, sau palmele întoarse în jos, cu degetele mâinii drepte peste cele ale mâinii stângi, cu degetele mari separate de celelalte și atingându-se între ele. La comanda MOKSO YAME (terminarea meditației), toți elevii deschid ochii, după care cel care conduce ceremonia salutului comandă SHINZA NI REI sau SHOMENI REI (salutul adresat locului de onoare, respectiv salutul adresat și publicului în cazul competițiilor sau demonstrațiilor tehnice).

Urmează comanda salutului SENSENI REI (salutul adresat maestrului) și toți elevii saluta maestrul, care pastrează aceeași poziție Zazen. După acest salut adresat maestrului, urmează comanda O TAGAI NI REI (salutul reciproc), elevii și maestrul salutându-se reciproc. După aceste saluturi efectuate în genunchi, maestrul se ridică și la comanda KIRITSU (în picioare), elevii se ridică, relunâdu-și poziția initială. Se comandă din nou Rei (salut) și cu acest ultim salut, se termină ceremonia salutului.

Dacă salutul rămâne un semn obligatoriu, dar fară semnificații interioare, nici o schimbare nu se va produce în spiritul practicantului. Dacă, din contra, acest aspect fizic capată o semnificație reală și reprezintă într-adevăr o marcă de respect atât în forma cât și în fond, atunci spiritul practicantului se va schimba în profunzime și aceasta se va transforma și dincolo de sala de antrenament.

Salutul rămâne unul din obiectivele Artelor Marțiale și el are repercusiuni atât în momentele cele mai dure ale luptei, cât și în viața de toate zilele.