Karate sibiu

Tsubaki - Karate Shotokan
Sibiu / Cisnadie

Se fac inscrieri pentru copii si adulti - 0744 551 013

Gradatii în Karate

9 kyu – centura albă
8 kyu – centura albă /cu o tresă
7 kyu – centura albă /cu două trese
6 kyu – centura albă / cu trei trese
5 kyu – centura galbenă
4 kyu – centura portocalie
3 kyu – centura verde
2 kyu – centura albastră
1 kyu – centura maro
1 DAN – centura neagra
2 DAN – centura neagra

Atunci când practicanții începători trec pragul clubului, ei încep ascendența în karate prin kyu, care este reprezentat prin centura alba, evoluție care se încheie deobicei la centura maro. Kyu înseamna ”grad, nivel, categorie, rang” și alte interpretări cu aceeași semnificație. Kyu începe cu un număr mare deobicei 9 și se termina cu 1. Un practicant nou, fară antrenament în karate, este deobicei încadrat la 10 sau 9 kyu, dar unii instructori preferă mai puține gradații în drumul de la începători la avansați, respectiv 1 kyu, înainte de a trece la examenul de centura neagră.

Karate a preluat modul de gradare de la judo. Atunci cand Maestrul Funakoshi a scos karate-ul din Okinawa, a fost sprijinit de către Jigoro Kano, fondatorul judo-ului. Posibil ca acesta să fi preluat de la judo si kimono-ul, dar si sistemul practicat in acele timpuri. Cred ca numarul gradelor în kyu a fost explicat de multe ori in lungul timpului.

În varianta originală, se pare că existau doar trei culori: alb, maro și neagră, iar celelalte culori, începând cu verde, au fost introduse mai târziu, odată cu adaugarea a noi categorii kyu. Probabil, adaugând verde cei care au făcut lucrul acesta, s-au gândit la anotimpurile anului: Alb pentru Primavară, Verde pentru Vară, Maro pentru Toamnă, iar Negru pentru Iarnă. Cine stie adevarata ratiune? Cert este ca astazi, majoritatea cluburilor au adoptat sistemul de 9-1 kyu înainte de centura neagră.

În unele școli de karate, centura nou obținută este dată odată cu primirea noului rang. Cand cursantul trece de la 7 la 6 kyu, el schimbă culoarea. Alte școli folosesc mai puține centuri și nu acordă o nouă culoare la fiecare rang acordat. În prezent nu este acceptată o relationare între aceste grade/centuri colorate la nivel mondial, nici o apreciere unanima a ce reprezintă fiecare grad în parte. Fiecare școală sau club își stabilește porpriul sistem de evaluare, în funcție de instructor.

După primirea gradului 1 kyu, practicantul este”premiat’ cu centura neagră. “Dan” este termenul japonez pentru “nivel”. Cu fiecare nivel “Dan”crește numarul folosit,de la 1 Dan la 10 Dan. În general, 1 Dan se acordă cursantilor care au practicat cel putin 3 ani, în general cam 4 ani si jumătate, dar sunt organizații unde se primește 1 Dan abia după o practică de 7 ani. Diferența se explică prin perioadele cerute de fiecare instructor pentru examinare și standardele diferite pe care practicantul trebuie sa le depașească.
Nivelul 2 Dan este primit după 2 ani de la primul Dan, al treilea Dan, dupa 4 de la al 2-lea. Aici, din nou, există școli care au diferite criterii de apreciere în acordarea acestor grade.

În karate shotokan, după trecerea examenului de 1 kyu, urmează 1 Dan. Succesiunea gradelor Dan nu înseamnă și primirea unei centuri noi. De fapt, tipic shotokan este faptul ca nu se marchează gradul primit pe centura neagră, cu trese, ca în alte stiluri.
Centurile sunt confecționate din materiale diferite, în general din bumbac, satin sau matase în stratul exterior. Straturile interioare sunt din material textil gros, care îi ofera atât o rezistență îndelungată la efort, tracțiune, noduri, etc
Cele mai populare centuri folosite în Shotokan sunt confecționate din satin si mătase ca strat exterior. La început acestea sunt foarte bune, dar cu timpul, ele se deterioreaza. Aceste urme de uzura a stratului extern al centurii este o dovadă a îndelungatei practici a celui care o poartă, fiind un semn de mândrie.

O centura neagră, este o centură alba care nu s-a lăsat.