Karate sibiu

Tsubaki - Karate Shotokan
Sibiu / Cisnadie

Se fac inscrieri pentru copii si adulti - 0744 551 013

Ritualul Salutului

Practicantul de Arte Marțiale înavață de la început, să respecte Dojo-ul, tradiția, elevii mai vechi în grad decât el și bineinteles maestrul, precum și partenerii și acesta se traduce prin practicarea salutului, semn vizibil de respect.

Astfel, la început, în timpul și la sfarșitul antrenamentului în Dojo, se efectuează o serie de gesturi pentru a ne arata respectul față de maestru, față de partenerii de antrenament și față de practica însași.

Salutul este expresia respectului reciproc, disciplinei și considerației pentru cea ce facem, înțelegerea și abnegația, unui numar de valori care se pierd puțin câte puțin într-o societate care disprețuiește din ce în ce mai mult moștenirea tradiției, fară a realiza că trecutul poate fi experiența utilă pentru viitor.

Artele Marțiale se ancorează în această tradiție, pe care o putem pastră pentru a profita de cea ce este bun în artele marțiale care supraviețuiesc de secole, formând oamnei cu un corp și un spirit sănatos, apți să construiască o societate mai bună.

Se poate practica salutul din picioare – Ritsu-Rei sau de jos, din genunchi – Zarei.

Pentru a efectua Ritsu-Rei, din poziția stând în picioare, cu mâinile deschise, cu palmele în lateral, lângă coapse pentru barbați și în față pentru femei, în picioare în poziția Musubi Dachi sau Heisoku Dachi, se înclină ușor bustul în față cu 30 de grade. Dacă se salută un partener sau sala de antrenament, nu se coboară privirea.

Dacă se salută maestrul – Sensei, juriul unui examen- Joseki sau locul de onoare – Kamiza, unde sunt așezate fotografiile maeștrilor sau simbolurile Artelor Marțiale, se salută coborând privirea în semn de respect deosebit și încredere. Ritsu-Rei se efectuează când se intra sau când se iese din sală, când se începe sau când se termină un antrenamnet tehnic cu un partener, când ne adresăm juriului unui examen sau maestrului, la începutul sau la sfârșitul unui Kata, demonstrații tehnice sau exerciții de luptă și, în general, în toate ocaziile în care trebuie arătat respectul pentru persone, locuri și acțiuni de îndeplinit.

O altă formă de salut este Zarei (salutul din genunchi). Salutul Zarei este considerat salutul de ceremonie și se execută la începutul și sfârșitul cursului. Acest ritual combină mai multe saluturi și începe din momentul în care se dă comanda ca practicanții să se aseze în linie . Elvii se așează cu fața la maestru, în rând, în ordinea ierarhică a gradelor și a vechimii în grad, privind spre Kamiza (locul de onoare), cel mai mare elev în grad – Sempai stând în stânga maestrului. Citeste mai departe…

Karate pe scurt

Karate este una dintre cele mai populare arte marțiale. Diferența dintre Karate și restul artelor marțiale este modul în care s-a dezvoltat. Karate s-a dezvoltat din necesitatea oamenilor pașnici de a supraviețui si a devenit astfel un mod de viață.
Această arta marțială a luat nastere în Okinawa ca modalitate de apărare a unei culturi împotriva războinicilor înarmați.
În forma ei cea mai pură, arta marțială Karate este o artă de autoapărare fără arme.

„cu mâinile goale”. Kara = gol, Te = mâna. Karate utilizează într-o manieră eficace și sistematizată toate părțile corpului, care prin antrenare devin ca niște arme.

Karate este alăturarea tehnicilor de pumni și lovituri executate prin mișcari circulare sau liniare. Combinarea acestor tehnici cu respirația corectă si cu poziția corpului adecvata, Karate devine un sistem de auto-aparare vrednic împotriva unui agresor înarmat sau neînarmat.
Citeste mai departe…

Ce invatam prin Karate

În aceste antrenamente vor învața că cel mai bun profesor este „atenția” și „dăruirea” cu care se face ceva, ca trebuie sa fii serios și perseverant în efortul tău, ca progresul, evoluția în karate si nu numai in karate, se realizează în trepte, că respectăndu-i pe alții te respecți pe tine, ca un practicant de karate nu atacă niciodată primul nici fizic, nici mental, nici psihic. În aceste antrenamente vom învața să ne aparăm. Prin aceste antrenamente vom deveni mai puternici, mai elastici , mai rezistenți, mai rapizi. Aceste antrenamente ne vor face mai armonioși, mai sanatoși.
Citeste mai departe…

Gradatii în Karate

9 kyu – centura albă
8 kyu – centura albă /cu o tresă
7 kyu – centura albă /cu două trese
6 kyu – centura albă / cu trei trese
5 kyu – centura galbenă
4 kyu – centura portocalie
3 kyu – centura verde
2 kyu – centura albastră
1 kyu – centura maro
1 DAN – centura neagra
2 DAN – centura neagra

Atunci când practicanții începători trec pragul clubului, ei încep ascendența în karate prin kyu, care este reprezentat prin centura alba, evoluție care se încheie deobicei la centura maro. Kyu înseamna ”grad, nivel, categorie, rang” și alte interpretări cu aceeași semnificație. Kyu începe cu un număr mare deobicei 9 și se termina cu 1. Un practicant nou, fară antrenament în karate, este deobicei încadrat la 10 sau 9 kyu, dar unii instructori preferă mai puține gradații în drumul de la începători la avansați, respectiv 1 kyu, înainte de a trece la examenul de centura neagră.

Karate a preluat modul de gradare de la judo. Atunci cand Maestrul Funakoshi a scos karate-ul din Okinawa, a fost sprijinit de către Jigoro Kano, fondatorul judo-ului. Posibil ca acesta să fi preluat de la judo si kimono-ul, dar si sistemul practicat in acele timpuri. Cred ca numarul gradelor în kyu a fost explicat de multe ori in lungul timpului.
Citeste mai departe…

Kihona – Kata – Kumite

KIHON

Kihon este o combinație de tehnici efectuate în deplasare sau pe loc având la bază o idee logica și practică a execuției acestora. Efectuate respectând principiile de bază care stau la baza desăvarșirii tehnicilor și a dezvoltării măestriei și abilitaților în ceea ce privește execuția de kata și abordarea kumite-ului.

KATA

“KARATE ÎNCEPE CU KATA ȘI SE SFÂRȘESTE CU KATA”

KATA este parte integrantă din studiul karate-ului ce reprezintă o luptă cu mai mulți adversari imaginari, cu un ritm, o geometrie și o execuție bine determinata pentru fiecare kata în parte. În execuția unui kata este importantă evidențierea unei atitudini concentrate, cu privire calma si degajată. Pentru a fi un bun luptător, puternic, oportun, rapid si eficace trebuie sa exersezi Kata.
Citeste mai departe…