Karate sibiu

Tsubaki - Karate Shotokan
Sibiu / Cisnadie

Se fac inscrieri pentru copii si adulti - 0744 551 013

Clubul TSUBAKI

Clubul TSUBAKI a luat ființă în 1983, octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Cisnadie (antenamentele se desfășurau pe scena de spectacole). Primii 6 cursanți ai clubului au ajuns toți la centura albastră, 2 KYU. În 1986 clubul și-a mutat sediul la Liceul Textil Cisnadie – sala de sport, dar în urma intervenției Securitații, a fost dat afară de acolo, după nici 6 luni de activitate. În 1986 Cabinetul 2 (Elena Ceaușescu) a dat o circulară prin care se interzicea activitatea tuturor cluburilor de arte marțiale din tară. Am fost in audiență, cu toate opreliștile impuse de Securitate, la Nicu Ceaușescu, pe vremea aceea prim secretar al judetului Sibiu, pentru a fi ajutați la Sibiu și la Brașov, unde activa sensei Adrian Popescu – Săcele. Nicu Ceaușescu ne-a ajutat și, în Sibiu și Brașov, sub protecția lui, a continuat activitatea de antrenamente sub denumirea de “autoaparare”. Tot sub protecția lui au fost posibile stagii naționale, la Olimp-Neptun, pe litoral.

Activitatea clubului TSUBAKI a continuat la Casa de cultura a Sindicatelor Cisnadie, cu un numar mare de cursanți (aproximativ 50).

Dupa Revoluția din ’89, activitatea clubului s-a mutat, de data aceasta legal la Liceul Textil Cisnadie (mărindu-și numărul membrilor la aproape 200) unde activează și acum, sub egida Ligii Cluburilor de Karate Shotokan-Fudokan Brașov, ca membru fondator. Liga brașoveana a fost prima organizație de arte martiale din țară legal constituită, în 7 ianuarie 1990 din 75 cluburi, la judecătorie. După 4 zile, în 10 ianuarie 1990, a luat ființă Federația Română de Arte Marțiale, al carei membru fondator a fost și Clubul TSUBAKI prin Liga Cluburilor de Karate Shotokan-Fudokan Brașov. Sensei Adrian Popescu-Sacele a fost ales vicepreședinte al F.R.A.M.

În 1996, din F.R.A.M.care s-a “spart” în 7 federații pe stiluri de arte marțiale, s-a desprins Federatia Romana de Karate Modern cu președinte Adrian Popescu-Săcele, federație care s-a afiliat la cea mai puternică organizație mondială de karate, World United Karate Organization, care nu peste mult timp și-a schimbat denumirea în World Karate Federation, cea mai numeroasă și mai puternică organizație mondială de arte marțiale din lume, organizație care are recunoașterea Comitetului International Olimpic și va intra în rândul sporturilor olimpice în 2020.

De-a lungul activitații, Clubul TSUBAKI a avut numeroși campioni naționali și chiar și medaliați europeni (Ciupariu Ionela-medalie de bronz la kumite la Campionatele Europene de Karate din 1996), și a “produs” peste 30 de centuri negre în karate. După Revoluție Clubul TSUBAKI și-a extins activitatea și în Sibiu, mai întâi la liceul Sanitar, iar apoi și la Școala nr.25 din Valea Aurie. Actualmente clubul are activitați deschise la Colegiul Agricol D.P. Barcianu, Sibiu și Liceul M.I.U. Cisnădie.

În anul 2010 Federația Romană de Karate Modern și-a schimbat denumirea în Federația Română de Karate, afiliată la World Karate Federation. Președintele ei, sensei Adrian Popescu-Săcele 8 DAN, a fost ales vicepreședinte al Federației Mondiale de Karate Shotokan, World Shotokan Karate Union, iar Dorian Vladimir Prica 6 DAN, președintele clubului TSUBAKI, care din 2008 este președintele Comisiei Nationale de arbitri a F.R.K, a fost ales membru permanent al Comisiei mondiale de Arbitri a W.S.K.U.